Veel gestelde vragen

 

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een vorm van therapie waarbij de therapeut hypnose gebruikt om de cliënt te begeleiden naar een ontspannen staat van bewustzijn, ook wel trance genoemd. In deze trance-toestand kan de therapeut suggesties geven die gericht zijn op het bevorderen van positieve veranderingen in gedrag, gevoelens of denkpatronen.

Is hypnose hetzelfde als slapen?

Nee, hypnose is niet hetzelfde als slapen. Tijdens hypnose ben je in een diepe staat van ontspanning en verhoogde focus, maar je bent nog steeds bewust van je omgeving en wat er gebeurt. Het is eerder een staat van gefocuste aandacht dan slapen.

Wat is het verschil tussen therapie en coaching?

Therapie richt zich doormiddel van bijvoorbeeld hypnose of EMDR op het verleden, terwijl coaching zicht richt op de toekomst en je gaat helpen bij het stellen van doelen, het verkennen van obstakels, het ontwikkelen van een actieplan om die doelen te bereiken. Maar ook exposure voor het leren omgaan met angsten.

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze methode is wetenschappelijk effectief bewezen en wordt gebruikt voor het verwerken van trauma’s. De therapeut zal vragen om aan de gebeurtenis terug te denken met alle emoties die daarbij horen. Terwijl je terug denkt aan die nare gebeurtenis zal de therapeut een ‘afleidende stimulus’ toevoegen. Hierdoor raakt het werkgeheugen tijdelijk overbelast en zal de lading minder worden die je ervaart bij die nare gebeurtenis. 

Is hypnotherapie veilig?

Ja, hypnotherapie wordt als veilig beschouwd wanneer uitgevoerd door een getrainde en gekwalificeerde hypnotherapeut. Het is een natuurlijke staat waarin je altijd de controle behoudt over jezelf en je acties.

Hoeveel sessies heb ik nodig om resultaten te zien?

Dit varieert en is afhankelijk per persoon en het specifieke probleem dat wordt aangepakt. Sommige mensen ervaren al na enkele sessies positieve veranderingen, terwijl anderen mogelijk meer nodig hebben. De therapeut/coach zal meestal een behandelplan aanbevelen op basis van je specifieke behoeften.

Is hypnotherapie geschikt voor iedereen?

Over het algemeen is hypnotherapie geschikt voor de meeste mensen, maar het kan niet geschikt zijn voor mensen met bepaalde psychische aandoeningen of medische aandoeningen. Het is belangrijk om met een medisch professional te praten en de therapeut op de hoogte te stellen van eventuele gezondheidsproblemen voordat je hypnotherapie ondergaat.

Kan ik zelfhypnose leren?

Ja, zelfhypnose is iets dat veel mensen kunnen leren. Het kan worden gebruikt als aanvulling op therapie of coaching, of als een zelfhulpmiddel voor ontspanning en zelfverbetering.

Kan ik worden gehypnotiseerd?

Ja, vrijwel iedereen kan worden gehypnotiseerd die zelf wil en de juiste motivatie heeft. Wanneer je onder hypnose wilt om te bewijzen dat het niet gaat lukken, zal je daar zeker gelijk in krijgen. We doen het samen.

Krijg ik een sessie hypnotherapie of coaching vergoed?

Nee, helaas zal de zorgverzekeraar de sessies bij mij niet vergoeden.