Hypnotherapie

Over hypnotherapie

 

Hypnotherapie is een therapie waarbij hypnose als hulpmiddel wordt ingezet. Samen met de hypnotherapeut ga je kijken naar wat je klachten zijn en hoe de ideale situatie eruit zou zien. De therapeut stelt vervolgens een plan op om jou van deze klachten af te helpen en te vervangen met positieve suggesties waardoor die ideale situatie werkelijkheid wordt.

In ons brein kunnen we een onderscheid maken tussen het bewustzijn, het onderbewustzijn en het onbewuste.
Het bewustzijn is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het denken en analyseren.
Het onderbewustzijn zorgt voor onze persoonlijkheid, onze emoties en de gewoontes de we hebben.
Het onbewuste is verantwoordelijk voor het aansturen van de hartslag, de ademhaling en de spijsvertering.

Echter hebben we ook nog de kritische factor, dit is een onderdeel van je bewustzijn.
Je kunt deze zien als een firewall van een computer die alles wat hij niet herkent niet naar het onderbewustzijn laat gaan. Daarom is het vaak ook zo moeilijk om van bijvoorbeeld een verslaving af te komen. De suggesties om te stoppen met de verslaving worden door de kritische factor afgewezen. Zie het als het stemmetje in je hoofd die zegt; ‘je wilt helemaal niet stoppen met roken want het is zo gezellig’. Om suggesties te kunnen geven aan het onderbewustzijn moeten ze wel door deze kritische factor heen.

Tijdens de hypnose kan de therapeut de kritische factor omzeilen en suggesties geven aan jouw onderbewustzijn.
Deze suggesties zullen positieve veranderingen brengen in jouw gedachten, gevoelens en gedrag omdat ze nu niet worden afgewezen door de kritische factor. Op deze manier kun je gedachten, gevoelens en gedrag positief beïnvloeden. Je zal weer openstaan voor veranderingen en naar het leven kunnen kijken met een vernieuwde blik.

Vaak zul je na 1 sessie al een verschil merken. Het kan zijn dat er 2 of 3 sessies nodig zijn. Samen met de therapeut bespreek je wat er nodig is. 
In hypnose ben je in een diepe en bewuste staat van ontspanning. Je slaapt niet en houdt de hele sessie volledige controle over wat er gebeurt. Wanneer je in hypnose bent, ben je in een trance en dat is een toestand waar we allemaal wel eens in terecht zijn gekomen.

Heb je dat wel eens, dat je aan het dagdromen bent? Of zo geconcentreerd aan het puzzelen bent? Of misschien wel verdiept in een boek of serie dat je even volledig de omgeving om je heen vergeet? Dit is ook een staat van trance, een heel natuurlijke staat die iedereen eigenlijk wel kent.

De meeste therapieën zijn gericht om verandering aan te brengen in het bewustzijn, maar 95% van al onze gedachten, gevoelens en gedrag wordt aangestuurd door het onderbewustzijn, zo dus ook de emoties die angsten en pijn veroorzaken. Hoe fijn is het dan als we ook op die plek het probleem kunnen verminderen of zelfs wegnemen? Daarnaast kan hypnotherapie je ook helpen om je zelfvertrouwen, concentratie of prestaties te verbeteren en/of versterken.

Diep in jezelf heb jij al een grote innerlijke kracht zitten waarmee je veel kunt bereiken. Door middel van hypnose kunnen we dat weer naar boven brengen waardoor jij je beter en fijner voelt en je klachten afnemen.

 

Enkele klachten waarbij hypnotherapie goede resultaten kan brengen

 

  • Slechte gewoonten doorbreken, zoals roken, nagelbijten of overmatig eten.
  • Verminderen van stress, angst en fobieën, zoals hoogtevrees, vliegangst of sociale angst.
  • Verminderen van chronische pijn, zoals hoofdpijn, rugpijn of fibromyalgie.
  • Traumatische ervaringen verwerken en posttraumatische stressstoornis (PTSS) behandelen.
  • Slaapproblemen, zoals slapeloosheid, te verbeteren.
  • Ondersteuning bij het overwinnen van verslavingen aan middelen zoals alcohol, drugs of gokken.
  • Vergroten van zelfvertrouwen, zelfrespect en het ontwikkelen van positief zelfbeeld.

Aan het eind van de therapie zullen veel mensen aangeven dat ze niet in hypnose zijn geweest. Dit omdat het woord hypnose een ander beeld oproept dan wat een hypnotherapie sessie is.
Hypnotherapie is niet hetzelfde als showhypnose, waarbij de nadruk ligt op entertainment en showelementen. Jij hebt ten alle tijden de controle over de situatie bij de hypnotherapie.

hypnose-therapie-nijmegen